Beheren

Een Bachelor in de Toegepaste Informatica kan onder begeleiding, zelfstandig en eventueel in teamverband op een adequate wijze IT-oplossingen configureren, beveiligen en aanpassen, zodanig dat ze blijven beantwoorden aan de veranderende behoeften van de organisatie.

Voor het businessproject in het derde jaar van de opleiding hebben mijn collega’s en ik een netwerk voor verschillende vestigingen van VZW Den Brand gemaakt. Dit project liep verschillende maanden. Tijdens het 2de deel van het project heb ik de rol van “teamleider” overgenomen.

Om de veiligheid van het netwerk te garanderen zodat “hackers” of “andere personen zonder toegang” geen toegang zouden hebben, heb ik verschillende veiligheidsopties overwogen. Zo heb ik opgezocht of  het mogelijk was om de verschillende vestigingen met elkaar te verbinden. Een site-2-site VPN was voor de VZW de beste oplossing. Door gebruik te maken van een VPN kunnen alle vestigingen onderling verbonden worden en kunnen de werknemers gebruik maken van de centrale server.

Voor de VZW was het ook belangrijk om alle gegevens veilig op te slaan. Vaak gebeurde dit nu nog lokaal op de computer was verlies van gegevens kon betekenen. Dankzij de VPN oplossing is het mogelijk om een centrale server te gebruiker. Op deze server kunnen er dan netwerkmappen aangemaakt worden met gebruikers. Op deze manier staan alle bestanden veilig op de server.

Tijdens het PHP-project vorig jaar heb ik een deel administrator gedeelte geprogrammeerd. Ik heb de login procedure voor de administrator voorzien, Ik heb voor elke administrator een eigen account voorzien. Dit account werd in een database opgeslagen en de wachtwoorden geëncrypteerd. Op deze manier was de databank veilig indien deze toch gekraakt zou worden. Nu weet ik dat deze manier van opslaan niet de veiligste manier is maar toch een goed begin, momenteel maak ik gebruik van eigen algoritmes in combinatie met MD5 om de wachtwoorden in een database veilig op te slaan.

Mijn stageopdracht bestond eruit om de netwerkbeveiliging van morgen te onderzoeken. De dag van vandaag is het voor een bedrijf niet alleen belangrijk om zich tegen de gevaren van buitenaf te beschermen maar ook tegen de gevaren (al dan niet bewust) van binnen uit. Zo heb ik onderzocht hoe antivirus scanning, proxy servers, inhoud scanning enz. bedrijven kunnen helpen bij het beveiligen van hun netwerk en de productiviteit van de werknemer optimaal te houden. Het resultaat van deze stage is terug te vinden in mijn eindwerk “De netwerkbeveiliging van morgen”

Conclusie

Ik vind dat ik systemen, applicaties en databanken goed kan beheren en beveiligen. Toch is er nog veel werk aan de winkel. De beveiliging van een netwerk is bijvoorbeeld enorm complex en je kunt hier enorm ver ingaan. Omdat ik mij wil specialiseren in netwerken & beveiliging en Linux is dit iets waar ik veel belang aan hecht. Na mijn opleiding ben ik dan ook van plan om de nodige certificaten te gaan halen. Momenteel ben ik bezig met het studeren van de LPIC examens zodat ik ook de nodige Linux kennis heb.

Werkstukken

Deze werkstukken zijn enkel zichtbaar indien u ingelogd bent via het TOLEDO+ Platform. Indien u deze werkstukken wilt bezien kan u altijd mailen naar info@yorkim.be

Comments are closed.