Eigen gedrag aanpassen

Een Bachelor in de Toegepaste Informatica is in staat om over het eigen gedrag te reflecteren en op basis daarvan het aan te passen zodanig dat hij/zij in wisselende omstandigheden optimaal kan functioneren.

Als ik in een nieuwe situatie kom probeer ik eerst te ontdekken met wat voor mensen ik bezig ben. Op deze manier kan ik mijn gedrag aanpassen. Ik weet dat ik zelf soms te impulsief kan reageren of te snel van start wil gaan.

Het spreekt voor zich dat mijn gedrag tegenover mijn vrienden en familie anders is dan dat tegenover iemand waarmee ik moet samenwerken. Tijdens het businessproject was onze docent op een gegeven moment ongerust dat niemand de opdracht serieus nam. Hierop heb ik hem een mail verzonden om hem gerust te stellen. Later kreeg ik van hem het antwoord dat hij zich nu terug een heel stuk beter voelde en dat hij zelf inzag dat we er wel degelijk voldoende tijd in staken. Zo heb ik ook na het PHP Project vorig jaar heb ik een reflectie verslag geschreven over de manier waarop mijn collega’s mij beoordeelde.

Als ik alleen of in team werk en ik heb contact met andere mensen zorg ik ervoor dat de communicatie altijd zakelijk en correct verloopt. Ik let hierbij niet alleen op de schrijfstijl maar ook op de manier hoe ik mijn mail afsluit. Dit heb ik bijvoorbeeld ingesteld zodat dit automatisch juist is. Natuurlijk is de manier van schrijven naar mijn vrienden anders dan naar klanten. Ook naar collega’s past mijn schrijfstijl zich op termijn aan. Als ik ergens nieuw begin is de schrijfstijl vaak erg formeel. Naarmate ik mijn collega’s beter leer kennen is de stijl vaak minder formeel.

Ik ben iemand die altijd bezig is met het laatste nieuwe, zo test ik vaak producten die nog moeten uitkomen en in alfa of bèta zitten. Zo heb ik tijdens de laatste twee weken van mijn stage de tijd genomen om het IPv6 protocol door te nemen. Intussen heb ik dit protocol thuis geïmplementeerd en is ook mijn blog bereikbaar over IPv6 en IPv4.

Voor mijn weekendwerk kom ik vaak in contact met klanten en deadlines. Voor mijn weekendwerk ben ik serverbeheerder bij een hostingbedrijf. Wanneer er een probleem is met een server is het mijn verantwoordelijkheid om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.

Wanneer ik een probleem tegenkom dat ik niet kan oplossen roep ik de hulp in van externe. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld het bellen van een helpdesk, het publiceren van een vraag op een forum of het raadplegen van mijn collega’s. Zo heb ik tijdens mijn stage een nieuw product mogen testen, de Palo Alto PA-500, omdat ik nog geen ervaring had met dit product ben ik eerst online opzoek gegaan naar informatie, daarna heb ik externe ingeroepen om mij te helpen met dit product, zo heb ik met de leverancier gemaild en heb ik een webinar bijgewoond.

Ik geloof dat het belangrijk is om altijd te leren. Daarom leer ik steeds nieuwe technologieën. Zo heb ik thuis tijdens mijn stage een alternatief gezocht voor thuis gebruik. Ik vind het plezierig om nieuwe technologieën te gebruiken en te verkennen. Zo heb ik ook de Fedora Alpha 15 getest en hier een zeer korte review over geschreven. Een mooie quote vind ik: “Kennis is macht”.

Conclusie

Deze competentie is voor mij de grootste uitdaging. De afgelopen jaren ben ik in deze competentie ook het hardste gegroeid en ben ik nog het hardste aan het groeien. Mijn grootste punt waaraan ik moet werken is ongetwijfeld mijn impulsief gedrag. Dit is trouwens niet iets wat altijd negatief is in mijn ogen. Hierdoor ben ik ook iemand dat graag onderzoek doet naar nieuwe technologieën en deze te gebruiken.

Werkstukken

Deze werkstukken zijn enkel zichtbaar indien u ingelogd bent via het TOLEDO+ Platform. Indien u deze werkstukken wilt bezien kan u altijd mailen naar info@yorkim.be

Comments are closed.